انواع دانه قهوه از عربیکا تا اکسلسا
«100 درصد عربیکا» همه ما این عبارت را روی بستههای مختلف قهوه دیدهایم؛ اما به راستی این جمله که خبر از وجود ناخالصی در سایر برندهای قهوه میدهد چه معنی دارد؟ «100 درصد عربیکا» عبارتی است که به وفور در تبلیغات قهوه استفاده میشود و این طور می نمایاند که انواع دیگری از گونههای قهوه وجود دارند که از لحاظ کیفیت نسبت به گونه عربیکا نامرغوب هستند و وجود آنها در بسته قهوهای که به خانه میبرید، مصلحت نیست؛ اما انواع دیگر گونههای قهوه که نامرغوب نمایانده میشوند، چه نام دارند؟ بسیاری از ما حتی نام آنها را هم نمیدانیم؛ چه رسد به آنکه از خوشمزه بودن یا نبودنشان صحبت کنیم.
اساساً چهار نوع دانه قهوه استفاده عمده دارد: عربیکا، روبوستا، اِکسِلسا و لیبریکا. این چهار نوع قهوه هر کدام عطر و طعم مختلفی دارند. دو نوع عربیکا و روبوستا از جایگاه ویژهای در بازار قهوه برخوردارند و حدود 90 درصد تولید را در اختیار دارند. دو نوع دیگر علی رغم کیفیت و خصوصیات ویژه، سهم زیادی در بازار ندارند و بیشتر جهت ترکیب با دو نوع اول مورد استفاده قرار میگیرند. مقدار کافئین و خاستگاه هر کدام از این چهار گونه قهوه متفاوت است.
عربیکا
عربیکا مشهورترین نوع قهوه در جهان و به خصوص آمریکا است. این نوع دانه قهوه، حدود 60 درصد تولید قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است. درخت کافئا عربیکا در مناطق پرباران و دارای ارتفاع 1300 تا 1500 متر از سطح دریا به خوبی رشد میکند، اما کشت آن در ارتفاع هم سطح دریا و در ارتفاع 2800 متر بالاتر از سطح دریا هم انجام شده است. دمای 15 تا 24 درجه سانتی گراند بهترین دما برای رشد این گیاه است. معمولا ارتفاع درخت عربیکا تا 5 متر هم میرسد. اما به خاطر سهولت در برداشت محصول گاهی ارتفاع آن را در 2 متر ثابت نگه میدارند.
طعم قهوه عربیکا به خاطر اسیدیته بالا کمی به ترشی نزدیک است. با این حال شیرین ترین و خوش عطرتر از سایر انواع قهوههاست.
رشد کامل این درخت تا زمان ثمر دهی گاه تا 7 سال طول میکشد. معمولا در هر گیلاس درخت عربیکا دو عدد دانه قهوه وجود دارد. بسته به نوع درخت و آب و هوایی که درخت در آن پرورش مییابد، از هر درخت بین نیم کیلو تا 5 کیلو دانه قهوه روست شده میتوان گرفت. این نوع قهوه علی رغم عطر بسیار دلپذیری که دارد، به شدت نسبت به آفات آسیب پذیر است. آفات و بیماریهای گوناگون بسیاری قهوه عربیکا را تهدید میکنند.
قدیمی ترین مستندات از کشت این نوع قهوه در یمن و در قرن 12 میلادی خبر میدهند. کشت قهوه عربیکا در اندونزی در سال 1699 آغاز شد. قهوه عربیکایی که در جزایر جاوا و سوماترا کشت میشود دارای اسیدیته بسیار پایین و بافت بسیار سنگینی است، از این رو برای ترکیب کردن با قهوههای عربیکای کشت شده در شرق آفریقا و آمریکای مرکزی که اسیدیته بالایی دارند، بسیار مناسب است. در اوایل دهه 80 لزوم تولید انواع قهوه عربیکا که برگههای آن در برابر خوردگی ناشی از بیماری قارچ Fungus Hemileia مقاوم باشند. متخصصان علم نسلشناسی را وادار کرد تا در پی کشف ژنهای مقاومتر دیگری باشند. نتیجه این تلاشها انواع تغییرات ژنتیکی ایجاد شده گوناگون است که به ترکیب بهرهوری بالا با مقامت در مقابل زنگزدگی پیشرفت داده شده است. حتی اگر عملکرد کلی کاشت و زرع هم بهبود پیدا میکرد باز هم کیفیت یک فنجان از گونههای جدید در برخی از موارد مورد بحث است، این بحث در مورد نوع کاستاریکا صدق میکند که کیفیت نامرغوبی نسبت به قهوه سنتی دارد. با این حال آزمایشهای پرورشی نشاندهنده این است زمانی که کیفیت به عنوان یک ملاک اصلی در نظر گرفته میشود، این امکان وجود دارد تا قهوه عربیکا اصلاح شده با کیفیت عالی به دست آید. به عنوان مثال گونه ماستیلو در کلمبیا، رویرو در کنیا و بعضی گونههای مقاوم در برزیل توسعه و پرورش داده شد.